V: Ziyaretçiler bir kez daha, ‘Dünyalı biz dostuz’ diyorlar

Kolormatik gözlükleri, fare diyetleri ve kertenkele suratlarıyla 1980’lerde hafızamıza kazınan Ziyaretçiler bir kez daha televizyonlarda. Yeni versiyon ‘V,’ orijinalinin konusuna sadık kalırken, günümüz duyarlılıklarını da uzaylı-dünyalı ilişkilerine yansıtıyor


Geri döndüler. 1980’lerde doğal kaynaklarımıza göz dikip, dost gözüküp düşman çıkan Ziyaretçiler geri döndüler. Kocaman uzay gemilerini Boğaz’ın tepesi de dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanına park eden uzaylılar, bir kez daha minerallerimizden faydalanabilmek için ziyaretimize geldiler.

Kertenkele suratları, garip sesleri ve kemirgenlerden oluşan mönüleriyle, bilim kurgu nostaljimizde önemli bir yere sahip olan
Ziyaretçiler, yeni versiyonuyla bir kez daha televizyonlarda. Dört yıl önce Battlestar Galactica’nın yeniden televizyona uyarlanması ve Star Trek filminden sonra, uzaydan gelen eski dostları (ya da düşmanları) bir kez daha evimize buyur ediyoruz. Umarız sıradaki eski dost Uzay 1999’dur.

V (Ziyaretçiler, yani ‘Visitors’ın baş harfi)
, orijinaliyle aynı şekilde başlıyor ve öyküyü değiştirmeden günümüze uyarlıyor. Dünya, bir sabah büyük şehirlerinin tepelerinde asılı duran devasa uzay gemileriyle uyanıyor. Uzaydan gelen ziyaretçilerinin karizmatik lideri (AnnaMorena Baccarin), ‘Dünyalı, biz dostuz’ diyor. Dünyada fazlasıyla var olan mineraller karşılığında ileri teknolojilerini paylaşabileceklerini söyleyen Ziyaretçiler, böylece dünya halkını da ikiye bölüyorlar.

Bizler, daha çok New York’un semasını karartan gemide ve New York’da neler olduğunu izliyoruz. Anna liderliğindeki Ziyaretçiler diplomatik yollarla dünya liderlerinin ve halklarının güvenini kazanmaya çalışıyorlar. İleri dereceki tıp teknolojileriyle kimilerinin şükran ve hayranlıklarını kazanırlarken, kimileri tarafından da terörist muamelesi görüyorlar.



Ziyaretçiler ve terörizm paranoyası


Lost’un Juliet’i Elizabeth Mitchell’in canlandırdığı FBI ajanı Erica, uzaylıların ziyaretiyle bazı terörist aktivitelerin canlandığını görüyor. Kısa bir süre sonra da, Ziyaretçiler’in yıllardır insanların arasında dolaştığını öğreniyor. Bir şekilde bir rahiple ortak çalışmak zorunda kalan Erica, kendini Ziyaretçiler’e karşı örgütlenen bir yeraltı hareketinin içinde buluyor.

V
’nin diğer karakterleri, Ziyaretçiler’in ve özellikle de genç ve güzel Ziyaretçi Lisa’nın hayranı olan Erica’nın oğlu Tyler (Logan Huffman), yıllardır insanlar arasında yaşayan ‘iyi’ Ziyaretçi Ryan (Morris Chestnut) ve Amerika’nın en popüler haber sunucularından Chad Decker’dan (Party of Five’dan hatırlayacağınız Scott Wolf) oluşuyor. Rahip Jack Landry’i ise, başka uzay dizileri Taken ve The 4400’de de izlediğimiz Joel Gretsch canlandırıyor.

1983 yapımı orijinal mini dizi ve sonraki devam dizilerine paralellikler gösteren yeni versiyon V, estetik ve politik olarak günümüz duyarlılıklarına uyum sağlıyor. Kırmızı üniformaların yerine pastel tonlarda şık giysiler giyen yeni Ziyaretçiler’in seslerinin ise orijinalindeki gibi bir özelliği olmadığını görüyoruz. Artık güneş ışığından rahatsız olmayan uzaylılar, demode kolormatik gözlüklerini de atmış durumdalar. Neyle beslendiklerinden tam olarak emin olamasak da, dizinin şimdiye kadar yayınlanan bölümlerinde iştahla fare dişlediklerini henüz görmedik.

V
, Batı’nın terör paranoyası ve Obama yönetimine de göz kırpıyor. ‘Umut’ ve ‘değişim’ sözcükleri Ziyaretçiler tarafından sık sık tekrarlanıyor ve dünyalılara sundukları en cazip şey de ‘evrensel sağlık sistemi’ olarak karşımıza çıkıyor. Farklılığa hoşgörünün azalması, komşundan şüphe duyma gibi 11 Eylül sonrası paranoyaları insanlar ve uzaylılar arasında yeniden şekil buluyor. 1980’lerin Ziyaretçiler’inde karşımıza çıkan komunizm paranoyası 2010 versiyonunda yerini terörizm paranoyasına bırakıyor. Tabii ki bir başka önemli değişim de, yeni liderin bir kadın olması.

14 Mart 2010'da Akşam Pazar'da yayımlandı.

2 yorum:

Basak said...

yeni bölümleri çekilmeye başlamış mı acaba?

Popdater said...

30 Mart'ta 5. bölüm başlıyor..

Related Posts with Thumbnails