Yeni dizi: Julianna Margulies'den 'İyi Karı'

Geçtiğimiz hafta Altın Küre kazanan rolüyle Julianna Margulies, müşfik eş, kariyer kadını, soğukkanlı avukat, fedakar anne rollerini yeniden tanımlayarak, televizyon tarihine geçiyor

Evli çiftin kadın tarafına ‘karı’dan daha düzgün bir sözcük bulmaya gerek bile duymadığımız düşünülürse, bu role toplumsal olarak ne kadar değer verdiğimiz de ortada. 20 sene öncesi gibi dizi isimleri çevrilerek televizyonlarımızda gösterilseydi, Türkçe’si Müşfik Eş gibi yumuşatılacak ama doğrudan çevirisi İyi Karı olacak The Good Wife dizisi, ilk bölümünden Amerika’da da karıların işlerinin o kadar kolay olmadığını gösteriyor.

Eyalet savcısı Peter Florrick’in bir fahişeyle oynaşırken çekilen görüntüleri basına sızıyor, işin para yedirme boyutu da ortaya çıkınca Florrick bir basın toplantısıyla görevinden istifa ediyor. Bir politikacının istifa etmesi bize yabancı bir kavram olsa da, Amerika’da bir elinde karısı, diğerinde mikrofon istifa eden politikacı tiplemesi çok da ender rastlanan bir durum değil.

The Good Wife, Peter Florrick’in eline sıkı bir şekilde yapıştığı karısı yanında, bir basın toplantısıyla istifasını açıklamasıyla başlıyor. Birkaç saniye sonra adamın sözcükleri giderek geriden gelmeye başlıyor ve iyi çalışılmış cümlelerin yerine karısı Alicia’nın kalp atışlarını duymaya başlıyoruz. Normalde ağız sulandıran bir skandalın sonunda görmeye alışık olduğumuz bu durum, The Good Wife’ın başlangıcı oluyor.

Florrick hapishaneye gönderiliyor, Alicia ise geride kalan iki ergen çocuğuna bakabilmek ve alıştığı iyi hayatı devam ettirebilmek için eski işine dönüyor. Eski işi de, birkaç yıl önce bıraktığı mütevazı bir ek gelir getiren bir iş değil. 13 yıl ara verdiği avukatlık. Hukuk fakültesinden arkadaşı Will Gardner’ın (Josh Charles) ortaklardan biri olduğu sükseli bir avukatlık firmasında işe başlıyor. Alicia kendini her anlamda kurtlar sofrasında buluyor. Piyasa acımasız genç avukatlar, daha da acımasız ortaklar ve de kocasına diş bileyen yargıçlar, savcılarla kaynarken, Alicia tepetaklak kanunların içine atlıyor.


‘Aldatılan eş de olmam, kariyer de yapmam’

Dizinin, Türkiye’deki “Aldatılan bir eş hırslı bir kariyer kadınına dönüşürse” tanıtımına aldanırsanız, büyük bir hayal kırıklığı yaşayacağınızı şimdiden söyleyelim. The Good Wife’ın bu sezon yeni başlayan birçok diziden sıyrılmasının en büyük nedenlerinden birisi bildik bir konuda bildik kalıplardan köşe bucak kaçması. Alicia, kadını pasifleştiren, çaresiz gösteren “aldatılan eş” rolüne de girmeyi reddediyor, “hırslı bir kariyer kadını” rolüne de. Siyah-beyaz keskin tanımların olmadığı bir dünya içinde var olmayı ve bu dünyayı tereddüt etmeden savunmayı tercih ediyor Alicia.

Alicia Florrick başta olmak üzere, birbirinden renkli ve çok boyutlu karakterler The Good Wife’ı sürekli şaşırtan ve önyargıları çürüten bir diziye dönüştürüyor. Buradaki rolüyle geçen hafta En İyi Kadın Oyuncu dalında Altın Küre kazanan Julianna Margulies (ER’ın hemşire Carol’ı), sessiz mimikleri, yumuşak vücut dili ve keskin cevaplarıyla Alicia’yı televizyon tarihine geçecek bir karaktere dönüştürüyor. Hapishanedeki koca rolünde Chris Noth (Sex and the City’nin Mr Big’i) da benzer bir şekilde, oynadığı karakteri aşağılık kocadan bir adım öteye götürerek, hatalarının sorumluluğunu almaya hazır, karısına saygı duyan bir kocaya dönüştürüyor.

Alicia’nın sırtını kollayan gizemli avukat Kalinda, Alicia’nın rakibi olması gereken Maslak’ın genç MT’lerini hatırlatan Carey, firmanın diğer ortağı yanar döner Diane Lockhart (Gelecek sene Emmyler’de kendisinden de bir adaylık beklediğimiz Christine Baranski), çocuklara bakmak için eve taşınan kayınvalide ve iki çocuk, özenle yaratılmış, ilk dakikalardan itibaren daha çok tanımak istediğiniz karakterler olarak The Good Wife’da yerlerini alıyorlar.

Tony ve Ridley Scott kardeşlerin yapımcı oldukları dizi, bir yandan avukatlık dizisi denilen formata yepyeni bir bakış açısı getirirken, bir yandan da unutamayacağınız bir kadın karakteri televizyonlarınıza taşıyor.

24 Ocak 2010'da Akşam Pazar'da yayımlandı.

2 yorum:

Basak said...

ilgimi çekti. bakalım ne zaman denk gelir seyretmek?

Burcu Ozuduru said...

Cok saskinim.. Senin yazdigin bu yaziyi okumamisim halbuki bu aralar en sevdigim dizi oldu The good wife!! Ilk bolumlerini de seyretcem :) bu yazi icin cok thanx

Related Posts with Thumbnails