Aaahh mavilim, aşk yolum sahilim

‘Avatar’ın Na’vileri sinemada kullanılan yeni teknolojilerle beraber popüler kültürün rengini de değiştirdi. Mavi Na’viler bize pop kültürün unutulmayan ‘mavi’lerini hatırlattı

James Cameron, Avatar’la sinemanın tanımını sonsuza kadar değiştip, rekordan rekora koşarken, popüler kültürün pek popüler olmayan rengini de yeniden gündeme taşıdı. Titanic’le yakaladığı kendi hasılat rekorunu kırmaya niyetli Cameron’ın yarattığı Pandora gezegeninin sakinleri Na’viler endamları ve kuyruklarından çok ten renkleriyle dikkat çekiyor. Popüler kültüre damgasını vuran ünlü mavi’lere bakalım.


Mavi Muammer



Kieslowski’nin Mavi, Beyaz, Kırmızı üçlemesi varsa, Levent Kırca’nın da Muammer serisi var. 1980’lerin video furyasında çekilen bu absürt komedide çapkınlık yapan Muammer mavi boya dolu bir küvete düşer ve hayatını mavi renkte devam ettirmek zorunda kalır. Üçlemenin kırmızı ve beyaz Muammer’li versiyonları da var.


Günseli Kato


Aysel Gürel’in aramızdan ayrılmasıyla hafif çatlak, hayli yaratıcı kadın kontenjanında üst sıralara yükselen Günseli Kato, minyatür uzmanlığı ve garip performanslarından çok mavi saçlarıyla hafızalarımızda. Istanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti’ne kendisinden uçuk kaçık bir performans ve yeni bir saç rengi bekliyoruz.


Şirinler


Literatürümüze önce Mantar Cüceleri olarak giren Şirinler, Na’vilerin de ataları oluyor. Bu köy halkı, saçları olup olmadığına hala emin olamadığımız, üç elma boyutunda 100 sevimli mavi yaratıktan oluşuyor. Hepsi aynı yaşta olduğunu tahmin ettiğimiz Şirinler arasında ilgi düşkünü bir kadın ve de tüm zamanların en büyük lideri seçilen yaşlı Şirin Baba bulunuyor.


Kurabiye Canavarı


Onlarca kurabiyeyi bir lokmada tüketip, formunu korumayı başaran Susam Sokağı’nın gurme canavarı, Amerikalılar’ın abur cubur ve şişmanlık paranoyalarıya beraber geçtiğimiz yıllarda meyve ve sebze de yemeye başladı. İlk kurabiyesini yiyerek canavara dönüşmeden önceki isminin Sid olduğu tahmin ediliyor. Martha Stewart’la yakın arkadaş olan Kurabiye Canavarı’nı kendisine benzeyen mavi tüylü kuzeniyle karıştırmamak gerekiyor.


Doktor Manhattan


Çizgi roman dünyasının kült ismi Alan Moore’un Watchmen serisinin hakiki süper kahramanı Doktor Manhattan, film uyarlamasında mavi renkli olmasından çok çıplak dolaşmasıyla Türk izleyicisinin ilgisini çekmişti. Bütün zamanları aynı anda algılayan, tanrısal bir varlık olan Doktor’un, Lost’un Hurley’sini canlandıran Jorge Garcia’ya göre, ‘Pantalonu olmayan bir Şirin’den pek de farkı yok.’


İskeletor


Zaman içerisinde Türkçe’de ‘bir deri bir kemik’ anlamında kullanılmaya başlamış olsa da, He-man’in baş düşmanı İskeletor’un yalnızca kafası iskelet, vücudu ise mavi kas yığınıydı. Eternia’nın en büyük düşmanı İskeletor, mavi vücuduna sardığı mor kıyafetleri ve yorulmadan hayata geçirmeye çalıştığı kötülük planlarıyla çizgi dizinin de belkemiği oldu.

10 Ocak 2010'da Akşam Pazar'da yayımlandı.

2 yorum:

bin said...

marge simpson'un saci eksik:)

Popdater said...

Doktor Manhattanlarin kiçlarini görünce dikkatim dagildi, listeyi kisa kestim.. :)

Related Posts with Thumbnails