Woody Allen'la yeniden New York

Kimi zaman komik, kimi zaman karanlık Avrupa yolculuğuna ara veren Woody Allen, ‘Kim Kiminle Nerede?’ ile New York’a, evine dönüyor ve kim, kiminle, nerede oyununun rakipsiz ustası olduğunu bir kez daha hatırlatıyor

Woody Allen’ın inişli çıkışlı Avrupa yolculuğundan sıkılanlar için geliyor: Whatever Works. Allen, son filminde hastalık hastası nevrotik entelektüel tiplemesine, daha da önemlisi New York sokaklarına dönüş yapmış gibi gözüküyor. Ama unutmamak gerekiyor ki, asla geri dönüş diye bir şey yok. Whatever Works’ünn New York’u Woody Allen’ın 70’ler ve 80’lerde çevirdiği filmlerindeki New York’undan çok farklı bir yer olarak karşımıza çıkıyor. Oyuncu Allen’ın sarsak ama sevimli entellektüel tiplemesi de, Curb Your Enthusiasm dizisinin yıldızı ve de Seinfeld’in yaratıcısı Larry David olarak daha kızgın ve daha az sevimli bir tipe dönüşüyor.

Tabii ki Woody Allen filmlerinin tanıdık ruhu yerli yerinde duruyor. David’in canlandırdığı fizik profesörü Boris Yellnikof’u kameraya dönüp, inanılmaz negatif bir hayat görüşünü izleyiciye kustuğu tiradla tanıyoruz. Geçmişinde başarısız bir evlilik ve başarısız bir intihar girişimi bulunan Boris için evrenin sunduğu her şey tam bir pislik çukuru, tüm insanlar da birer solucan, pigme ya da ahmak. Dünyaya karşı sonsuz nefretini paylaşabildiği birkaç entelektüel arkadaşı hariç. Hayatına hiç beklemediği bir anda kendini boğan ailesinden ve evinden kaçmış saf genç kız Melody (Evan Rachel Wood) giriyor.


Unutulmaz kadın karakterler listesine bir çentik

Neşeli, enerjisi yüksek ve de aksi profesörün söylediği herşeyi hayranlıkla dinleyen Melody’nin Boris’in evindeki birkaç günlük ziyareti giderek uzuyor ve bir şekilde ikisine de iyi gelen garip bir ilişkinin içinde buluyorlar kendilerini. Yaşlı erkek-genç kadın yakınlaşmasının Woody Allen’ın Soon-Yi Previn’le gerçek hayattaki ilişkisine bir gönderme, bir tür kendini temize çıkarma ya da dalga geçme olduğunu düşünürken film bambaşka bir yöne kayıyor. Patricia Clarkson’ın canlandırdığı Melody’nin annesi New York’a kızını aramaya geliyor. Tennessee Williams’ın oyunlarından fırlamış izlenimi yaratan bu kadın, New York’ta aşk, sanat ve şehvete olan tutkusunu keşfediyor. Böylece de Woody Allen’in hanesinde giderek çoğalan unutulmaz kadın karakterlere bir yenisi daha ekleniyor.

Whatever Works, yaşlı erkek-genç kadın ya da üç kişiden oluşan evlilik modeliyle ahlak polisliğinden kaçınarak, tarafsız bir şekilde bu ilişkilere dışarıdan bakmayı başarıyor. Woody Allen’ın, geçtiğimiz yüzyıla damgasını vuran modern ilişkilere bakış açısı burada da karşımıza çıkıyor: İlişkilerin uçucu doğası ve sonsuza kadar devam etmesini beklemeden, gittiği yere kadar keyfini çıkarmanın özgürleştiriciliği. Bu yaklaşım filme hakim olmaya başladığı noktada, Whatever Works Allen’ın en optimist filmlerinden biri oluyor. Film, olumsuz bir adamın baş karakter olduğu olumsuz bir film gibi başlayıp, umut dolu bir yolculuğa dönüşüyor.

16 Ocak 2010 tarihinde Akşam Cumartesi'de yayımlandı.

0 yorum:

Related Posts with Thumbnails