One Shot! Futbolda habercilikten ötesi


Belçika’da 11 Temmuz’a kadar futbol hayranlarıyla buluşacak One Shot! sergisi, futbolun günümüzle karmaşık ilişkisine 50’den fazla eserle bakıyor. Serginin iki önemli eseri George Best ve Zinedine Zidane’ın video portreleri


Futbolun çağımızla karmaşık ilişkisine dışarıdan bakabilmenin öyle kolay bir şey olmadığını kabul etmek gerekiyor. Sinemaya ya da güzel sanatlara ayrılan sayfaların üç-beş katıyla gazeteleri işgal eden futbol haber ve yorumlarından biraz uzaklaşarak, futbolun toplumsal olarak neyin habercisi olduğunu anlayabilmek için hem futbolu sevmek, hem anlamak, hem de fanatizmin göz karartan şiddetli tukusundan bazen kopabilmek gerekiyor.

Belçika’nın Charleroi şehrinde 11 Temmuz’a kadar futbol hayranlarıyla buluşacak inanılmaz kapsamlı futbol sergisi One Shot!, futbolda habercilikten çok daha fazlası olduğunu, dünyanın en popüler sporunun günümüzde hangi alanlarda kendini gösterdiğini ve sanatçının futbolla heyecanlı ilişkisini merkezine alıyor.

Sergi ilham kaynağını, eski amatör futbolcu Macar yazar Péter Esterházy’nin futbola kişisel ve felsefi yaklaşımlarını derlediği, Journey to the Depths of the Sixteen-Metre Line kitabından alıyor. Esterházy, kitabında 1950’lerin efsanevi futbolcusu Ferenc Puskás’ın modern dünya için ideal bir metafor olduğunu düşündüğünü yazıyor: “Puskás futbolun son tanınmış ismi, son yakından tanıdığımız karakteri, modernitenin son ışığı. O hakiki metafora uzanan bir yolculuk. Ondan sonra tek yıldız diye bir şey olmadı. Artık varoluş durumuna uyacak cevaplar yok. Cruyff, Pelé, Maradona gibi, cevapların kaliteli kopyaları, örnekleri var.” Esterházy, bu iddialı sözlerini şu şekilde bağlıyor: “Puskás’la oyun biter ve eğlence çağı başlar.”

Yazının devamı sulugreyfurt'ta

0 yorum:

Related Posts with Thumbnails