Amerikan dizilerinde Türkiye skandalları

The Pacific’i büyük bütçesinden ya da inanılmaz savaş sahnelerinden önce, Türkiye hakkında verdiği yanlış tarihi bilginin bir süreliğine medyayı meşgul etmesinden hatırlıyor olabilirsiniz. Geçtiğimiz yıllarda Türkiye’yi üç günlüğüne de olsa ayağa kaldıran, Amerikan dizilerinde karşılaştığımız Türkiye skandallarını hatırlayalım.

The Pacific

Dizinin 3. bölümünde bir kadın ailesinin nasıl İzmir’den Avustralya’ya göç ettiğini anlatır. Hikayeye göre Türkler, 1922’de İzmir’i işgal edip, yağmalarlar. Bu kadının ailesi de zar zor Pire’ye kaçmayı başarır. Bu sahne, tahmin edersiniz, Türkiye’de pek hoş karşılanmadı. Yazarlardan birinin Yunan olmasından, Steven Spielberg’in tüm yapımlarını protesto etmeye kadar giden heyecan dalgasına karşı cnbc-e o sahnenin gösteriminde ne yapacak acaba?

The West Wing

Türkiye kanallarında bir başlayıp, bir sona eren, sonra yeniden başlayan The West Wing, Amerika Başkanı ve ekibinin ülkeyi nasıl yönettiklerini idealize edilmiş bir biçimde anlatmıştı. Bölümlerden birinde Türkiye’de bir kadının iş arkadaşıyla yattığı için Şeriat kararıyla kafasının kesilmesine karar verilir. Amerikan yönetimi de bunun üzerine Türkiye’yi kınayacağını söyler.

24

En uzun günlerin acılı ajanı Jack Bauer’ın savaştığı düşmanlar arasında bir dönem terörist Türkler de olmuştu. Amerikan banliyösünün içinde diğer ailelerin arasına kaynaşmış Türk bir aileyle ilgili en büyük problem Türkçe yerine garip bir dil konuşmaları, isimlerinin de Türk Dil Kurumu İsimler Sözlüğü’nde yer almamasıydı. Avatar’ın Na’vileri gibi hayali bir toplumdan gelen bu ailenin üyelerinin birinin adı da galiba Navi’ydi.

Chuck

Amerika’nın en büyük gizli sırları yanlışlıkla sıradan bir adamın beynine yüklenir, böylece de sarsak Chuck kendini büyük casusluk senaryolarının içinde bulur. Chuck’ın karşısına çıkan herhangi bir görüntü, beynindeki veritabanını tetikler ve bilgiler film şeridi misali gözlerinin önünden geçer. Bu arka arkaya gelen görüntülerden birinde Hrant Dink’in ölümü sonrası defalarca gördüğümüz yerde yatan fotoğrafı de kullanılınca, Chuck kısa bir süreliğine Türk izleyicilerin ambargosuna uğramıştı.

25 Mayıs 2010'da Akşam Pazar'da yayımlandı.

0 yorum:

Related Posts with Thumbnails