Amerikan televizyonunda Medeniyetler Çatışması

Medeniyetler Çatışması, Amerikan dizilerinin ana karakterlerini giderek daha renkli karakterlere dönüştürüyor. Bu sene televizyonda Müslüman eşcinseller, şişman zenciler ve kekeme Uzak Doğulular’ı izlemeye hazır olun.


Tombul bir zenci, kekeme bir Uzak Doğulu, tekerlekli sandalyede bir çocuk, süslü bir eşcinsel bir araya geldiklerinde ne olur? Şu anda Amerika’nın en popüler dizisi Glee’nin ana karakterlerini oluşturur ya da Kristin Chenoweth’in dediği gibi “dünyanın en kötü Benetton reklamı” olur.

11 Eylül sonrası tedirginlik-paranoya karışımıyla şekillenen Amerikan kültürünün, farklı etnik, cinsel kimlikleri bağrına basma misyonunu en sıkı dizilerden takip edebiliyoruz. Popüler Amerikan dizileri, bir süredir güzel, beyaz heteroseksüellerin baskınlığından kurtulmuş durumda.

Son birkaç yıldır hayatımıza giren dizilerin ana karakterlerine baktığımızda, önceleri iğreti bir şekilde, ‘hadi biraz bundan da ekleyelim’ şeklinde başlayan bu eğilimin giderek normalleşmeye başladığını görüyoruz. Ugly Betty, baş karakterini vasat görünümlü, kilolu Latin bir genç kız yapıp, aralarında eşcinsel bir ergen olan işçi sınıfı ailesinin hikayesini anlatıyor. Lost, İngilizce bilmeyen Koreli ve obez karakterleri; Heroes, sarsak Japonları; Grey’s Anatomy ise tombul lezbiyen ve kısa boylu zencileri ana karakterleri arasına koyuyor.

Yeni başlayan dizilerde ise azınlıkların öteki kimlikleri bir araya getirilerek, bir taşla birkaç kuş vuruluyor. Bu sene izleyeceğimiz dizilerde karşılaşacağımız karakterler arasında Müslüman bir eşcinsel, çekik gözlü bir İspanyolca hocası, Latin asıllı eşcinsel bir karakter, Orta Doğulu bir ‘redneck’ ve şişman bir vampir bulunuyor.

Birkaç yıl öncesine kadar kabul görmedikleri bir dünyada sağlam adımlarla ilerlemeye başlayan bu karakterleri kimlikleri ve Amerika’nın geldiği durumla rahatlıkla dalga geçerken görüyoruz artık. Etnik kimliğini çözemediğimiz, ama en azından beyaz olmadığını bildiğimiz bir adam hoşlandığı kadına evlenme teklifi ederken, “Endişelenme, azınlık olduğum için beni hayatım boyunca işten atamazlar,” diyor. Cnbc-e’de oynayan Aliens in America’nın Müslüman ortaokul öğrencisi Raja havaalanında namaz kılmaya kalktığı için, yanlarında kaldığı orta sınıf beyaz aileyle apar topar gözaltına alınıyor. Medeniyetler Çatışması, Amerika’nın azınlık oyuncularına yepyeni iş kapıları açmış gibi.

20 Aralık 09'da Akşam Pazar'da yayımlandı.

0 yorum:

Related Posts with Thumbnails