Oscar’a doğru, bağımsız filmler

Irak Savaşı, Amerikan gıda endüstrisi ve orta sınıfın çöküşüyle, Amerikan bağımsız sineması dünyanın gidişatı konusunda pek de umutlu bir tablo çizmiyor. Geçen hafta dağıtılan Gotham Bağımsız Film Ödülleri’nde ödül alan filmlerden bazılarına bakalım.

The Hurt Locker

Uzun süredir ismini duymadığımız yönetmen Kathryn Bigelow’un (Strange Days'i hatırlayan var mı?) Irak Savaşı’nda bir bomba imha ekibinin gerilimli öyküsünü anlattığı filmi, En İyi Film ve Oyuncu Kadrosu ödüllerini aldı. Eleştirilerin çoğunda, ‘Irak Savaşı üzerine çekilmiş en etkileyici film’ tanımı karşımıza çıkıyor.


Food, Inc.

Robert Kenner’in En İyi Belgesel ödülü alan filmi, Amerikan gıda sektörünü, yasal düzenlemeleri ve ürkütücü yeme alışkanlıklarını sansasyondan uzak durup, ayrıntılı bir şekilde anlatıyor. Fast Food Nation'ın kaldığı yerden devam eden film, sağlam duruşuyla bizde de GDO konusunu merak edenlere hitap ediyor.


The Maid

Şilili yönetmen Sebastian Silva, değişen sosyal sınıfları orta yaşlı bir hizmetçinin yıllar içinde giderek büyüyen öfkesiyle anlatıyor. Filmi izleyen hemen herkesi büyüleyen ve En Başarılı Yeni Oyuncu ödülü alan Catalina Saavedra, Oscar adaylığına yaklaşan isimlerden.

6 Aralık 2009'da Akşam Pazar'da yayımlandı.

0 yorum:

Related Posts with Thumbnails