Titanic yolculuğunun 100. yılında yeniden batıyor

Döneminin en büyük gemisi Titanic’in okyanusun derinliklerine yolculuğunun 100. yıldönümü, James Cameron’ın 11 Oscarlı filminin üç boyutlu versiyonu, Türkiye’de gösterilecek belgeseller, yeni açılan bir müze, hatta gemiden canlı mesaj atan bir Twitter hesabıyla hatırlanıyor
Büyük gemi, büyük felaket. Durum böyle olunca felaketin 100. yıldönümü de büyük oluyor. Film, belgesel, dizi, sergi, müze, müzayede ve sosyal medya projeleriyle Titanic’in 1514 yolcusuyla okyanusun derinliklerine yolculuğunun 100. yılı, dünyanın en ünlü gemisine yakışır bir şekilde hatırlanıyor.

Tarih 15 Nisan 1912. Dünyanın en zengin insanlarıyla Amerikan rüyasından bir parça kapmak isteyen göçmenleri İngiltere’den New York’a taşıyan döneminin en büyük gemisi bir buzdağına çarpıyor ve iki buçuk saat içinde de sulara gömülüyor. Tarih 23 Mart 1998. Amerikalı yönetmen James Cameron’ın Titanic’in batışını zengin kız-fakir oğlan aşkıyla tatlandırdığı, sinema tarihini değiştirecek filmi rekor 14 Oscar adaylığından En İyi Film dahil 11’ini kazanıyor.

Kadınlar Leonardo DiCaprio’nun canlandırdığı serseri Jack ve Kate Winslet’e Oscar adaylığı getiren mutsuz Rose arasındaki hüzünlü aşk hikayesine, erkekler koskocaman geminin korkunç bir şekilde ikiye ayrılmasıyla tamamlanan özel efektlere ayılıp bayılıyor. Titanic, gene James Cameron’ın Avatar’ı 12 yıl sonra rekoru kapana kadar dünyanın en çok hasılat yapan filmi oluyor.

Cameron, saplantılı bir ilişkisi olduğu filmi Titanic’i, geminin batışının 100. yıldönümünde allıyor pulluyor ve bir kez daha izleyici önüne sunuyor. Dünyayla aynı anda Türkiye’de de bu hafta gösterime giren filmin isminin sonunda küçük bir uzantı var, Titanic 3D. Bir yıldan uzun bir süre yapımı süren, 18 milyon dolara mal olan bu üç boyutlu versiyonundaki tek değişiklik filmin sonlarına doğru izleyeceğimiz bir sahnedeki yıldızların görünümü. Bir astrofizikçinin yıllar süren tacizlerine dayanamayan Cameron, sahnedeki gökyüzünü yıldızların 15 Nisan 1912’de olması gereken görünümüyle değiştiriyor.

Yazının devamı için tıklayın (Akşam Cumartesi)

0 yorum:

Related Posts with Thumbnails