Ayna ayna söyle bana! Hangi film iş yapar?

Geçen sonbahar başlayan bir dizi, bu hafta gösterime giren bir film ve sırasını bekleyen üç filmle, Pamuk Prenses, Kötü Kraliçe ve Yedi Cüceler popüler kültüre hızlı bir dönüş yapıyorlar. Bu sefer, Pamuk Prenses’ler daha güçlü, Kraliçeler daha etkileyici, Prensler ise ortada pek görünmüyor

Ayna ayna söyle bana! Pamuk Prensesler’den hangisinin teni daha beyaz ve pürüzsüz? Peki, kötü kraliçelerden hangisi daha kötü? Ayna ayna söyle bana! Neden beyazperdede (ve ekranlarda) bu kadar çok Pamuk Prenses görmeye başladık?

Geçen sonbahar, masal kahramanlarını bir Amerikan kasabasına yerleştiren Once Upon A Time dizisiyle Pamuk Prenses’in günümüze uyarlanmış bir versiyonuyla tanıştık. Bembeyaz teni ve hüzünlü bakışlarıyla, ilkokul öğretmeni olmanın ve hastanede gönüllü çalışmanın hayatına bir anlam getirdiğine kendini inandıran ama seyirciyi inandıramayan bir Pamuk Prenses.

Pamuk Prenses’in (ya da günümüzdeki adıyla Mary Margaret’in) boş zamanlarında komadaki yakışıklı bir adama kitap okumasını biraz da acınası bulduk tabii. Dizide Pamuk Prenses’in üvey annesi ise Ginnifer Goodwin’in canlandırdığı Storybrooke kasabasının acımasız valisi Regina olarak karşımıza çıktı.

Bu uyarlamada en büyük sürpriz ise Pamuk Prenses’in kızı Emma Swan (Jennifer Morrison) oldu. Defalarca dinlediğimiz masaldan alıştığımız ruh hastası Kraliçe ve aciz Pamuk Prenses’ten sonra bu üçüncü nesil kadın, hayatın anlamını erkeklerde ve diğer kadınların düşüşünde aramayan, kendi ayaklarının üzerinde durabilen, sert olmaktan da seksi olmaktan da korkmayan hakiki bir feministti.

Şimdi sırada yeni bir Pamuk Prenses, yeni bir Kötü Kraliçe var. Haziran’da bir başka kombinasyon. Daha sonra, gösterime bile girmeden DVD satışına çıkacak bir başkası. Gelecek seneye de, Pamuk Prenses’in sinema yolculuğuna 80 yıl önce start veren Disney’den bir başka uyarlama.

Yazının devamı için tıklayın (Akşam Cumartesi)

0 yorum:

Related Posts with Thumbnails