Hollywood'da atları da korurlar

Amerika’dan üç ay sonra Türkiye’de de büyük gürültüyle başlayan, Dustin Hoffman’lı at yarışı dizisi ‘Luck’, çekimlerindeki at ölümleri sonrası kendi kaderini de çizmiş oldu. Dizi, Hollywood’da hayvan haklarının nasıl sıkı korunduğunu göstererek yayından kaldırıldı
Apranti, dedhit, maiden gibi kendi özel terminolojisiyle deli tutkunları olan at yarışları, çoğu zaman tutkunu olmayanlara da çekici gelen bir dünya. Atlarla iç içe yaşayan yetiştirici, jokey ya da vekillerin dışarıdan birine karmaşık gelen ilişkiler ağı, sıradan bir bahisten daha sofistike gözüken altılı ganyan ve küçük insanlarla heybetli atların içli dışlı olduğu bir dünya.

Geçtiğimiz hafta cnbc-e’de başlayan Amerikan dizisi Luck, at yarışlarının büyülü dünyasına şimdiye kadar görmediğimiz büyük bir heyecan ve ince bir anlatımla yaklaşıyor. Amerika’nın yenilikçi kablo kanalı HBO imzalı dizi, Dustin Hoffman, Nick Nolte ve Joan Allen gibi sinemanın büyük isimlerini bir araya getiriyor. Dizinin arkasındaki isim ise, Büyük Hesaplaşma (Heat) ve Köstebek (The Insider) gibi sağlam erkek filmlerinin yönetmen ve senaristi Michael Mann.

Geçtiğimiz Aralık ayında HBO’nun her yeni dizisi gibi Amerikan seyircisini hop oturtup hop kaldıran Luck, benzer bir heyecanı üç ay gecikmeli olarak Türkiye’de de başlatmış durumda. İz bırakan karakterleri, atların bakış açısını alışılmadık bir ustalıkla vermesi ve güçlü hikayesiyle Luck, önümüzdeki ayların en sıkı dizilerinden birisi olacak gibi gözüküyor... diye cümleye başlasak da, bültenlerde okumayacağımız asıl meseleyi söylemek gerekiyor.

Luck’a kaptırmaya eğiliminiz varsa (hatta ilk bölümden kaptırdıysanız), dizinin dokuz bölümden sonra devamının gelmeyeceğini şimdiden söyleyelim. Eğer atlara özel bir düşkünlüğünüz varsa, dizinin çekimlerde ölen üç attan sonra yayından kaldırıldığını da ayrıca bilmeniz iyi olabilir.

Bizde bir ileri bir geri ilerleyen hayvan hakları, Amerika’da biraz daha istikrarlı ve kontrollü bir şekilde ilerliyor. Bu da, “Bu filmde hiç bir hayvan zarar görmedi” ibaresinin öyle laf olsun diye jeneriğe eklenmediği, Amerika’da çekilen her film, dizi, reklam ve video klibi denetleyen bir kuruluş tarafından verildiği anlamına geliyor.

Yazının devamı için tıklayın (Akşam Cumartesi)

0 yorum:

Related Posts with Thumbnails