Cumartesilerin aykırı kadınları. Peki hangisi daha aykırı?

Uyuşturucu baronesi ev kadını, ilaç bağımlısı dengesiz hemşire ve kanser olduğunu öğrenince ayarı şaşan lise öğretmeni. Televizyonun üç aykırı kadını üç ayrı dizide, Cumartesi akşamları Comedymax’de


Amerikan kablo kanalı Showtime’ın misyonu televizyona olabildiğince aykırı kadın karakter sunmak gibi gözüküyor. Weeds’in Nancy Botwin’ini altı yıl önce konu komşuya esrar sataren tanıdık. Geçen sene başlayan Nurse Jackie’nin bir yandan ürkütücü, bir yandan etkileyici hemşiresi Jackie’nin bunca numara arasında başının nasıl belaya girmediğine hayret ettik. Yeni başlayan The Big C’nin Cathy’si ise, yeni öğrendiği kanseriyle başa çıkmak için anarşizm yolunda ilerliyor. Bu üç dizi arka arkaya cumartesileri Comedymax’de.


Nancy Botwin

Hangi dizi? Weeds

Kim oynuyor? Mary-Louise Parker

Kısaca tanıyalım: Nancy’i Twin Peaks sakinleri ve Wisteria Lane’in ev kadınlarından sonra tanımış olsak da, kendisini TV’nin en hakiki umutsuz ev kadını olarak kabul edebiliriz. Kocasının ölümünden sonra, alışık olduğu banliyö hayatını devam ettirebilmek için mahalle sakinlerine esrar satmaya başlayan Nancy, altı senede çocuklarını da içine bulaştırdığı bir uyuşturucu baronesine dönüşür. Bu süreçte o kadar çok düşman edinir ki, yeni bir kimlikle Nathalie Newman olarak hayatına devam etmeye başlar.

Suç ortağı kim? Genişliğin ve vurdumduymazlığın kitabını yazan kayınbiraderi Andy. Bir zamanlar Nancy sorumlu, Andy sorumsuz bir karakterken, şimdi durum tam tersi. Sherlock Holmes ve Doktor Watson’dan beri en iyi ikili.

Ne demiş? “Bana banliyönün tomurcuk baronesi diyebilirsiniz.”

Ne kadar aykırı?
Önceleri çaresizlikten uyuşturucu işine girdiğini düşünüyorduk ama altı senede gördük ki, Nancy için sınırları zorlamak hakiki adrenalin kaynağı. Çocuklarına verdiği normal aile olma sözünü mütemadiyen bozan, ‘cool’ sözcüğü onun için yaratılmış hissi veren Nancy’nin tek yapmayacağı şey reşit olmayanlara uyuşturucu satmak. ‘Weeds’ birkaç sezon daha devam ederse, onu da yapacağından şüphemiz yok.



Jackie Peyton

Hangi dizi? Nurse Jackie

Kim oynuyor? Edie Falco

Kısaca tanıyalım: TV’de uzun süredir bu kadar uçlarda dolaşan bir kadın karakter görmemiş olabiliriz. Mükemmel bir hemşire olan Jackie hastalarla anında sıcak bir ilişki geliştirebilirken iş arkadaşlarına karşı tam bir cadı. Aşık olduğu bir kocası ve iki kızıyla harika bir aile hayatı varken, bir yandan da çalıştığı hastanedekilere ailesi olduğunu söylemiyor. En büyük hobisi ise, hastaneden yürüttüğü haplarla kafayı bulmak.

Suç ortağı kim? Sex and the City’den fırlamış izlenimi yaratan havalı doktor Eleanor O’Hara. Jackie, fazlasıyla karanlık dünyasını yalnızca en yakın arkadaşı Doktor O’Hara’yla paylaşıyor.

Ne demiş?
“Bu evde yalan dolan olamaz.”


Ne kadar aykırı?
Günlük Vicodin ihtiyacını alabilmek için hastanenin eczacısı Eddie’yle her gün öğle saatlerinde seks yapabilecek kadar karmaşık bir ahlak anlayışı var. Çok sevdiği bir kocası ve iki kızı olduğunu neden herkesten gizlediği ise Jackie’nin en kafamızı karıştıran yalanı.



Cathy Jamison

Hangi dizi? The Big C

Kim oynuyor? Laura Linney

Kısaca tanıyalım: Sıradan hayatını kasıntı karakteriyle daha da zorlaştıran lise öğretmeni, bir ergen erkek çocuğunun annesi Cathy kanser olduğunu öğrenince hayata bakış açısı yerinden oynar. Kocasını evden kovar, evinin avuç içi kadar bahçesine havuz inşa ettirmeye karar verir, öğrencilerinden birini kurtarmayı misyon edinir. Hastalığını şimdilik kendine saklamaya karar veren Cathy, önündeki kısa zamanını içinden geldiği gibi yaşamaya kararlı.

Suç ortağı kim? Yaşlı ve aksi komşusu Marlene. Hasta olduğunu öğrenene kadar karşı komşusunun kim olduğunun bile farkında olmayan Cathy, algıları açılınca Marlene’in varlığını da fark eder. Doktoru dışında kanser olduğunu bilen tek kişi, bu yeni arkadaşı (bir de Marlene’in köpeği Thomas).

Ne demiş? “Öfke bana harika geliyor.”

Ne kadar aykırı?
Nancy ve Jackie kadar sınırları zorlamasa da, Cathy’yi günlük hayat anarşisti olarak kabul etmek gerekiyor. Daha önce alışık olmadığı bir şekilde içinden geldiği gibi davranmaya başlayan Cathy, bahçesinde çıplak güneşleniyor, giysileriyle havuza atlıyor, tüm emeklilik ikramiyesini bankadan çekip kendine lüks araba alıyor. Bunların hepsini, aklına düşmesinden birkaç dakika sonra gerçekleştiriyor.


Cumartesi gecelerinin ‘Aykırı kadınları’ Comedymax’de.
The Big C – 22.30
Weeds – 23.00
Nurse Jackie – 23.30

6 Kasım 2010'da Radikal'de yayımlandı.

0 yorum:

Related Posts with Thumbnails