Pop kültür babalarına: Babalar Gününüz kutlu olsun

Ebediyen Anneler Günü’nün gölgesinde kalmaya mahkum bu ezik ve mahzun günde, geçen sene pop kültüre damgasını vuran babaları hatırlıyor ve bu her biri birbirinden değerli babanın Babalar Günü’nü kutluyoruz.


En içimizi burkan baba: Heath Ledger

Batı tıbbının geldiği feci durumu ibret öyküsüne dönüştüren ölümünden bir buçuk yıl geçti. Geçen yaz, The Dark Knight’ta sosyopatlık ve psikopatlığa ayrı bir karizma getirişini izledik. Geçen kış da, Joker rolüyle hakketiği Oscar’ı, Ledger ailesinin sinirlerimizi bozacak kadar metanetli bir şekilde kabul etmesine tanık olduk.

Heath Ledger’in ölümü sonrası karşımıza çıkan tüm True Hollywood Story-vari haberlerde eski karısı Michelle Williams ve kızı Matilda Rose’a pek fazla rastlayamadık. Williams’ın kendisini ve kızını medya patırtısından uzak tutma gayretlerini takdir ediyor, Matilda’nın Lisa Marie Presley’e dönüşmeyeceğini umuyoruz.

En büyük dileğimiz, zamanı gelip de Brokeback Mountain, Candy ve The Dark Knight’ı izlediğinde, Matilda’nın da reçeteli ilaçlara bulaşmaması.


TV’nin gözümüzü ve gönlümüzü açan, ‘eye candy’ babaları
Don Draper (Mad Men): 1950’lerin sonunda Amerikan banliyösünde yaşıyorsun ve baban New York’ta reklam dünyasının en popüler isimlerinden birisi. Hem mesafeli, hem şefkatli. Hele bir de o sigarayı tüttürüşü yok mu? Kızı Sally’nin hayatı boyunca babasına benzeyen bir erkek arayacağını, bulamayınca da 70’lerin azılı feministlerinden birisi olacağını tahmin ediyoruz. Kimbilir belki Gloria Steinem gibi, aradığı aşkı 60’ından sonra bulur.

Rufus Humphrey (Gossip Girl): Sen hem unutulmuş bir rock yıldızı olacaksın, hem iki ergen çocuğunu tek başına büyüteceksin, hem de New York’un zenginleri arasında ezilmeden yolunu bulmaya çalışacaksın. Dan ve Jenny’nin babası Rufus’a her geçen gün saygımız artarken, o ahenkle dans eden saçların formülünü de ciddi bir şekilde merak ediyoruz. Rufus ve Lily’nin gençliklerini anlatan dizinin başlamadan sona ermesi de ayrıca bir içimizi sızlatıyor.


Sawyer (Lost): Televizyon ve baba dendiğinde ilk aklımıza gelen isimlerden birisi olmamasına karşın, kendisi teknik olarak bir baba olduğu için Sawyer'ı hemencecik listemize ekliyoruz. 5. sezonun ilk bölümlerinde mütemadiyen üstsüz dolaşması ve bağlılık problemlerini çözmüş, etkileyici bir sevgiliye dönüşmesini izlediğimiz Sawyer’ın Clementine’e mükemmel bir baba olacağını tahmin edebiliyoruz.


En şanslı baba: Lost’un çekik gözlü doktoru

Yıllar içerisinde Marvin Candle, Mark Wickmund, Edgar Halliwax ve Pierre Chang gibi değişik isimlerle tanıdığımız, P Diddy’den daha çok isim değiştiren Lost’un çekik gözlü doktorunu bu senenin en şanslı babası seçiyoruz. Doktor Pierre Chang, oğlu Miles’ın hem bebekliğini, hem de suratsız bir adama dönüşmüş hallerini birkaç dakika arayla görerek, şanslı bir baba ve tüm parasını terapiye yatırmış bir adam olarak ölecek (Tabii henüz ölmediyse). Bebek Miles’ı adadan kurtarabilirse, ilk iş oğlunu basket kursuna yazdıracağını tahmin ediyoruz.


Babalar ve böbrekler


Amerikan pop kültürü, ‘böbrek yetmezliği yaşayan baba’ motifini bulduğundan beri arızalı baba-çocuk ilişkilerinde başka bir metafora gerek kalmadığını uzun süre önce keşfetti. Birkaç yıl önce diyaliz makinasındaki babasının, nasıl Locke’un hayatının içine ettiğini izlemiştik.

Bu sene de, yıllar sonra gerçek babasının kim olduğunu öğrenen 30 Rock’ın deli patronu Jack Donaghy benzer bir böbrek sorunsalıyla karşılştı. ‘Böbrek dilemma’sı Tina Fey’in kaleminden çıkınca da, sezon ‘We are the World’-vari Kidney Now yardım şarkısıyla sona erdi. Cyndi Lauper, Sherly Crow, Elvis Costello ve Norah Jones, Jack’in babasına böbrek bulmayı başaramazsa, bunu yalnızca Michael Jackson’ın eksikliğine bağlayabiliriz.







Babalar (ve büyükbabalar) için geliyor: Top 5 baba şarkısı

Grandfather - Stephen Lynch
Father’s Son - Tori Amos
Papa Don’t Preach -
Madonna
Father and Son - Johnny Cash & Fiona Apple
Kill the Father - Kristeen Young


TV’nin en ‘cool’ babası:
Veronica Mars'ı ve babasını çok özlüyoruz





3 yorum:

afrodelfino said...

Kidney Now! Seyretmekten kendimi alamıyorum! Bir de arıza babalar kategorisi açıp Benjamin Linus ve Homer Simpson'ı koyabilir miyiz :)

Basak said...

Beni en çok etkileyen Heath Ledger... İleride bir james dean olur mu dersin? gerçi artık eskisi gibi olmuyor, ölen öldüğü ile kalıyor gibi hollywood'da..

bin said...

hehe super bi potbori olmus bu:) yalniz nip tuckdaki biri yapti biri buyuttu babalari unutmussunnn..bi de kidney now bence 30 rock'un en kotu sahnesiydi...hayalkirikligi..onun yerine benim oyum tracy jordan'in yalanci ogluyla olan bolumu..

Related Posts with Thumbnails